BiTıklaİhracat programının eğitim koordinatörlüğünü üstlenen paydaşı olan Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nin (BÜYEM) Direktörü Dr. Tamer Atabarut girişimciler için yaşam boyu eğitimin ve kapasite geliştirmenin önemine dair görüşlerini paylaştı.
Girişimciler için yaşam boyu eğitimin önemi hakkında düşünceleriniz nelerdir?
‘Öğrenmenin yaşı yoktur’ sözü sahip olduğumuz anlayışı çok yerinde ifade ediyor. Yaşam boyu öğrenme, kişinin tüm yaşamı boyunca aktif olarak öğrenmenin devam etmesi, sürekli olarak yeni beceri ve kazanımlar elde etmesi anlamına geliyor. Hızla değişen ve her değişimle bizlere yepyeni fırsatlar sunan günümüz dünyasında, bu değişime ayak uydurabilmek de çok önemli. Teknolojinin iş yapış biçimlerine kökten etkilediğini, iş kolları ve gerekli beceriler anlamında da dönüşümün hızlandığını görüyoruz. Becerilerimizin de buna uygun şekilde, sürekli olarak yenilenmesi ve gelişmesi gerekiyor. Yaşam boyu eğitimin de önemi bu noktada başlıyor. Henry Ford’un da dediği gibi, “Yirmi ya da seksen yaşında, öğrenmeyi bırakan yaşlıdır, öğrenmeye devam eden genç kalır.”
KOBİ’ler için kapasite geliştirmenin önemi konusundaki düşünceleriniz nelerdir?
Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınlandığı Mesleklerin Geleceği 2020 raporuna göre, günümüz dünyasında talep edilen beceri ve yetkinlikler hızla değiştiği için önümüzdeki yıllarda da kalifiye iş gücü açığı yüksek olmaya devam edecek. Ülkemiz ekonomisinde KOBİ’lerin payı oldukça fazla, KOBİ’lerin daha iyiye doğru attığı her adım ülkemize de olumlu yansıyacak. Bu anlamda, KOBİ’lerin daha çok inovasyona dayalı ve yüksek katma değer üreten işletmeler olarak faaliyetlerini sürdürmesi için kapasite geliştirme konusuna ağırlık verilmesi gerekiyor. Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında e-ticaretin artan önemi hepimizin dikkatini çekmiştir. Uzmanlar bu trendin pandemi sonrasında da devam etmesini bekliyor. Ülkemizde bu konuda yetişmiş, beceri sahibi kişilerin önemi artmaya devam edecek. KOBİ’lerimiz de bu dönüşüme ayak uydururken kapasite geliştirme noktasında adımlarını hızlandıracaklardır.
E-İhracata başlamak isteyen girişimciler için kazanılması gereken beceriler sizce nelerdir?
E-ihracat, öğrenmeye ve uygulamaya geçirmeye hevesli girişimcilerimiz için gerçekten çok büyük bir fırsat penceresi sunuyor. E-ihracat sayesinde ülke pazarından öteye yurt dışı pazarlara açılmak, geleneksel ihracatla ulaşmanın çok daha zor ve maliyetli olduğu yurt dışı pazarlarda müşteriyle kolayca buluşmak mümkün. Her ölçekten girişim, dünya çapında e-ihracat fırsatlarından yararlanarak büyük başarılara ulaşabilir. Ancak tabi ki bahsettiğimiz yeni bilgi ve beceri kazanımının önemi bu noktada devreye giriyor. Pazaryerlerinde satış, ürün listeleme, hedef kitle analizi, lojistik operasyonlar, gümrük, fiyatlandırma, pazarlama, reklam ve ödeme süreçleri gibi birçok konu başlığı hakkında bilgi kazanmak, başarılı bir e-ihracat faaliyeti sürdürmek için gerekli. BiTıklaİhracat Akademi de tüm bu konularda girişimcilerimize ışık tutmak için hayata geçirildi. E-ihracata başlamak isteyen ancak nereden başlayacağını bilemeyen girişimcilerimizin kafalarındaki soru işaretlerini gidermeyi amaçlıyor.
Sizce e-ihracat girişimcileri neden BiTıklaİhracat programından faydalanmalı?
BiTıklaİhracat platformu, e-ticaret ve e-ihracat konusunda bilgi ve beceri kazanmak isteyen kişilerin ilk uğrayacağı durak olma hedefine sahip bir girişim. Bizler, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi olarak bu projenin paydaşlarından biri olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Ticaret Bakanlığımızın himayesinde, TOBB, BÜYEM, PwC Türkiye ve Amazon Türkiye iş birliğiyle ortaya koyulan program, konusunda son derece uzman kişilerden, oldukça detaylı fakat aynı zamanda anlaşılabilir bir dille konuların özüne inebileceğiniz, kendinize ve girişiminize bir yol çizebileceğiniz pratik eğitimler sunuyor. Program kapsamında e-ticaret ve e-ihracat konusunu 360 derece ele alıyoruz: eğitim alanında kapsayıcı müfredatı ile A’dan Z’ye tüm noktalarda kullanıcılarımıza bilgi ve beceri kazandırmayı hedefliyoruz. Platformumuz, e-ticaret ve ihracat akanında en güncel haber ve veriler ile canlı çevrimiçi eğitimler de sunarak, gittikçe zenginleşecek bir içeriğe sahip olacak. Danışmanlık alanında ise, KOBİ ve girişimciler için çevrimiçi danışmanlık desteği verilecek. Bu sayede, özellikle danışmanlık hizmetine erişimlerinin sınırlı olabileceğini düşündüğümüz mikro ve küçük ölçekli girişimciler de ücretsiz olarak bu hizmetten yararlanabilecekler. Tüm bu boyutlarıyla programın e-ticaret ve e-ihracatta büyümek isteyen tüm girişimcilerimiz için son derece faydalı olacağına inanıyorum.