Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında Türkiye’de e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 116’lık artışla 348 milyar lira, perakende e-ticaret hacmi ise 233 milyar lira seviyesine çıktı.
Covid-19 salgınıyla birlikte hızla değişen iş yapış modelleri ticaretin de seyrini değiştirdi. E-ticaret, geçtiğimiz yıllardan bu yana gerçekleşen ticarette payını yükseltirken, daha önceleri sınırlı çevrede satış yapan işletmeler, e-ticaret sayesinde çok uzak coğrafyalardaki tüketicilere ulaşarak geniş müşteri portföyüne sahip oldu.
E-ticarette kontrolsüz büyümenin önüne kanun ile geçildi
Kontrolsüz büyümelerin önüne geçmek isteyen Ticaret Bakanlığı ise, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliğinde (AB) yer alan çeşitli ülkelerin mevzuatlarını gözeterek bir kanun taslağı oluşturdu. 1 Temmuz tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilen ve 7 Temmuz tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘7416 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile e-ticaret ortamının daha rekabetçi hale getirilmesi ve satıcı ile tüketici haklarının korunması hedeflendi.
İhracat süreçlerini yürütecek yetkinliklere sahip olmayan üreticiler Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenecek E-İhracat Destekleri Hakkında Karar ile getirilen E-İhracat Konsorsiyumu çatısı altında; özellikle kadın ve genç girişimciler, üretim yapan ancak e-ihracat konusunda yeterli bilgi birikimine ve ihracat süreçlerini yürütecek operasyonel yetkinliklere sahip olmayan üreticiler Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenecek. Ayrıca, kadın girişimcilere istisna getirilerek Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi sahibi kişilerin E-İhracat Konsorsiyumu üzerinden e-ihracat yapmalarına imkan sağlanacak.
2023 yılı hedefi, yerli üreticiler tarafından ortaya çıkarılan ürünleri ABD, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde sergilemek