E-ticaretin ve e-ihracatın geleceğinin konuşulduğu 2’nci E-Ticaret Zirvesi 26 Mayıs’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Amazon Türkiye Kurumsal Strateji ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Atilla Yerlikaya moderatörlüğünde gerçekleştirilen “E-ihracatta Kapasite Geliştirme” panelinde T.C. Ticaret Bakanlığı E-ihracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Dairesi Başkanı Hasan Önal, TOBB Türkiye Sektör Meclisleri Müdür Vekili Ayşe Çelebi Doğan, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Direktörü Dr. Tamer Atabarut ve PwC Vergi Hizmetleri Direktörü Yasemin Bekgöz konuşmacı olarak yer aldı.
Panel, Ticaret Bakanlığı E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Dairesi Başkanı Hasan Önal’ın sunumu ile başladı. E-ticaretin dünyada ve ülkemizdeki güncel durumunu değerlendiren Önal, şunları kaydetti:
“Küresel e-ticaret hacmi yıllık iki haneli büyüme göstermekte. Koronavirüs salgını ile ciddi bir ivme yakalandı ve bu ivmenin sürmesi bekleniyor. Küresel e-ticaret satışlarının toplam perakende satışlar içerisindeki payı %19,5. Bu oranın 2025’te %25’e çıkması bekleniyor. Çin küresel e-ticaret hacminin %52’sini oluştururken ABD sadece %18’ini oluşturmakta. Latin Amerika ve Hindistan’da e-ticaretin gelecek yıllarda ciddi gelişme kaydetmesi bekleniyor. Türkiye’de perakende e-ticaret hacmi 2021 yılında 26 milyar $ olarak kaydedildi. E-ticaretin perakendedeki payı ise %17.7. 2020 ile 2025 arasında e-ticaret pazarımızın yıllık ortalama %14 büyümesi bekleniyor.”
KOBİ’lerin e-ihracat performansının gelişmesinin önünde bariyerler olduğuna dikkat çeken Önal, “KOBİ’lerimizin başarılı olmasının önündeki en büyük sorunların başında lojistik maliyetleri, teslimat süresi ve ürünün iade süreci gibi konular yer alıyor. Bunun yanı sıra insan kaynağı ve bilgi eksikliği de önemli sorunlar. Amazon Türkiye tarafından desteklenen BiTıklaİhracat projesinin KOBİ’lerin e-ihracat kapasitesini geliştirmede etkin rol üstleneceğine inanıyorum.” dedi.
– “Güven, maliyet avantajı ve farklılaşma KOBİ’lerimizi güçlendiriyor”
Pandemi ile e-ticaretin ciddi bir ivme kazandığını ve gelenekselin hızla dijitale kaydığını söyleyen TOBB Türkiye Sektör Meclisleri Müdür Vekili Ayşe Çelebi Doğan, KOBİ’lerin varlıklarını sürdürebilmeleri için dijitalleşmenin zorunluluk haline geldiğini vurguladı. E-ticaret ve e-ihracat alanlarında KOBİ’ler için bir diğer ana unsurun büyüme olduğunu söyleyen Doğan, büyümenin ancak pazarın büyümesi, çeşitlenmesi ve gelişmesiyle mümkün olduğunu söyledi.
Hizmet ve değerin artık müşteri talepleri doğrultusunda şekillendiğinin altını çizen Doğan, “KOBİ’lerimizi nasıl yönlendirmeliyiz diye sorduğumuzda üç ana tema ortaya çıkıyor: güven, maliyet ve farklılaşma. Firmalarımıza ticaret yapabilecekleri güvenli bir ortam yaratmamız, e-ticaret ve e-ihracat süreçlerini öğrenebilecekleri doğru kaynaklar sunmamız ve öğrenme maliyetlerini düşürmemiz KOBİ’lerimize ciddi anlamda farklılaşma ve maliyet avantajı sağlamaktadır.” dedi.
BiTıklaİhracat programını değerlendiren Doğan, “Geniş bir kitleye ulaşacağımıza inanıyorum. Kamu, özel sektör ve üniversite iş birliğinden gelen güç, tecrübe ve bilgi paylaşımını KOBİ’ler ve girişimciler açısından kıymetli buluyorum.” dedi.
– “Dijitalleşen dünyada yeni yetkinlikler kazanmamız şart”
Günümüzün en önemli konularından dijital dönüşümü KOBİ’lere aktarmak ve kapasite gelişimine katkı sağlamak için çalıştıklarını söyleyen Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) Direktörü Dr. Tamer Atabarut, “Dünya hızlı bir dönüşüm içinde. Lüks ürünlerde bile e-ticaret ve e-ihracattan bahsediyoruz. Dijital yetkinliklerde eksiklerimiz olsa da KOBİ’lerimizin işgücünü yeni bilgilerle donatmamız ve yeni yetkinlikler kazandırmamız gerekiyor.” dedi.
– “Teknik mevzuat bilmek e-ihracat yapan KOBİ’ler için bir avantaj”
KOBİ’ler açısından teknik mevzuat konularını bilmenin ve ihracat yaparken kullanabilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan PwC Vergi Hizmetleri Direktörü Yasemin Bekgöz, “BiTıklaİhracat projesi kapsamında PwC olarak e-ihracat yapan KOBİ ve girişimcilerimizi ilgilendiren konuları belirleyip alanında uzman isimler tarafından eğitim içerikleri hazırladık. ERP sistemleri ve entegrasyonlar, e-ticaret ile ilgili kanuni düzenlemeler ve sorumluluklar, temel muhasebe ve vergi, yatırım teşvik sistemi, gümrük prosedürleri gibi konularda videolar hazırladık.” dedi.
BiTıklaİhracat programı kapsamında video eğitimlerin yanı sıra KOBİ’lere ücretsiz danışmanlık hizmeti sağlayacaklarını aktaran Bekgöz, haftalık programlarla KOBİ’lerin ve girişimcilerin gerek mevzuat gerek teknik alanlardaki sorularını yanıtlayacaklarını söyledi.