Türkiye’deki KOBİ’leri e-ihracat ile dünyaya açacak BiTıklaİhracat Programı tanıtıldı

07 Aralık 2022

Türkiye’deki KOBİ’leri e-ihracat ile dünyaya açacak BiTıklaİhracat Programı tanıtıldı

T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) destekleri ile Amazon Türkiye, TOBB ETÜ, PwC Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) iş birliğiyle hayata geçirilen ve Türkiye’de online satış ve e-ihracat alanında KOBİ ve girişimcileri desteklemeyi hedefleyen BiTıklaİhracat Programı, TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda düzenlenen toplantıda tanıtıldı. E-ihracat yapan veya yapmayı planlayan KOBİ’ler, girişimciler ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen herkesin katılımına açık ve ücretsiz olan BiTıklaİhracat Programı, çok yönlü ve çok paydaşlı bir eğitim ve danışmanlık programı olmasıyla dikkat çekiyor.

İSTANBUL – 08.12.2022 – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) İstanbul’daki hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıda, online satış ve e-ihracat alanında KOBİ ve girişimcileri desteklemeyi hedefleyen BiTıklaİhracat Programı’nın tanıtımı yapıldı.

T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) destekleri ile Amazon Türkiye, TOBB ETÜ, PwC Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) iş birliğiyle hayata geçirilen BiTıklaİhracat Programı, Türk girişimcilerinin kişiye ve sektöre özel bilgilerinin artırılmasını amaçlayan çok yönlü ve çok paydaşlı bir eğitim ve danışmanlık programı olmasıyla öne çıkıyor. Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran’ın açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda katılımcılar, programın sunduğu faydalar ve e-ticaretin ihracat açısından potansiyeli konusunda yüz yüze bilgilendirildi.​

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran konuşmasında şunları söyledi: “İhracatın dünya ekonomilerinin itici gücü haline geldiğini farkındayız. Girişimcimizin rekabet gücünü ve ihracatımızı artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ticaret Bakanlığı destekleri ile Amazon öncülüğünde başlattığımız BiTiklaİhracat Programı da girişimcimizin gücüne güç katarak onları e-ihracata yönlendirme amacıyla yürüttüğümüz çalışmalarımızdan bir tanesi. Girişimcilerimiz, her gün daha da hızlı akan bir dünyada, çağın en büyük sermayesi olan dijital yetkinliklerini geliştirmek için büyük bir sınav veriyor. Biz de, girişimcilerimizin ihtiyaçlarına karşılık vermek için, yüz yüze ve çevrimiçi canlı eğitimlerimizi, girişimcilerimizin istedikleri anda erişebilecekleri, her zaman ellerinin altında olan bir eğitim platformuyla desteklemeyi amaçlıyoruz. Bu sayede girişimcilerimiz e-ihracatta ihtiyaç duydukları alanlarda, kendi istedikleri hızda bilgi birikimlerini geliştirirken ihtiyaç duydukları konularda ücretsiz danışmanlık desteği de alabilecek. Ürünlerini dünyanın dört bir yanında sergilemek isteyen tüm girişimcilerimizin bu projeden faydalanmasını dilerim.”

“Amazon’un Türkiye’deki KOBİ satış ortaklarının ihracat hacmi 300 milyon euroyu aştı”

 Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott yaptığı konuşmada, “KOBİ’leri desteklemek Amazon’un tüm dünyadaki faaliyetlerinin temel bir parçasını oluşturuyor. Dünya çapında Amazon’da satılan ürünlerin yarısından fazlası, çoğunluğu KOBİ’lerden oluşan satış ortaklarımıza ait. Türkiye’de de KOBİ’leri desteklemeye yönelik programlarımızı ve yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. Amazon’un Türkiye’deki KOBİ satış ortaklarının sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 50’den fazla artarak 25 binin üzerine çıktı. Amazon üzerinden satış yapan Türk KOBİ’ler, bugüne kadar Türkiye’de 35 binden fazla kişiye istihdam sağladı. T.C. Ticaret Bakanlığı ve TOBB destekleri hayata geçirdiğimiz BiTıklaİhracat Programımızla Türkiye’deki KOBİ’lerin e-ihracat alanında da güçlenmesini destekliyoruz. Yaklaşık 3 yıl önce TOBB ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliğiyle, Türk firmalarının Amazon’un Avrupa’daki pazaryerleri üzerinden tüm AB ülkelerine e-ihracat yapmalarını destekleyen BiTıklaAvrupa Programı’nı hayata geçirmiş ve KOBİ’nin işlerini büyütmelerine katkı sağlamıştık. Bu programdan elde ettiğimiz tecrübelerle oluşturduğumuz yeni ve daha kapsamlı BiTıklaİhracat Programı sayesinde paydaşlarımızla birlikte Türkiye’deki KOBİ ve girişimcilerin başarılarına destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz

E-ihracat yapan veya yapmayı planlayan KOBİ’ler, girişimciler ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen herkesin katılımına açık ve ücretsiz olan BiTıklaİhracat programı; çevrimiçi video eğitim modülleri, çevrimiçi ve yüz yüze canlı etkinlikler, danışmanlık hizmetleri ve e-ihracata dair güncel bilgi ve haberleri aktaran bir haber merkezi olmak üzere dört ana bacağa sahip. Çevrimiçi video eğitim modüllerinde yer alan videolarda, e-ticaret ve e-ihracata dair bilinmesi gereken tüm konular kapsamlı bir müfredat ile sunuluyor.

BiTıklaİhracat programı, çevrimiçi video eğitim modüllerine ek olarak kapasite geliştirme sürecini canlı etkinliklerle de destekliyor. E-ticaret ve e-ihracatın farklı alanlarından uzman profesyoneller ile kamu personelleri, hem fiziksel konferans etkinlikleri hem de webinarlarda girişimcilerle bir araya geliyor. Program kapsamında girişimci ve KOBİ’lere hedef ihracat pazarı-sektör eşleşmelerine göre e-ihracat bilgilendirme seminerleri, e-ticaret uzmanlarıyla farklı konu başlıklarında soru-cevap webinarları, ilham verici sohbetlere ev sahipliği yapacak konferanslar gibi etkinlikler sunuluyor.

Alanında uzman kişiler tarafından sunulan eğitim içerikleri ve etkinliklerin yanı sıra KOBİ ve girişimciler, vergi, gümrük ve maliye süreçlerinde uzman avukat ve danışmanlardan ücretsiz çevrimiçi danışmanlık desteği alma fırsatına da sahip oluyor. Çevrimiçi eğitimlerin belirli bir bölümünü tamamlamış katılımcılar, e-ihracata dair sorunlarının çözülmesine katkı sağlamak üzere diledikleri konuda birebir ücretsiz danışmanlık desteği alabiliyor.